5 Eylül 2012 Çarşamba

Bebeklerde Organik Giysi : İhtiyaç mı? Lüks mü?







Bizim bloğumuzun isim annesi “Tots&More” biliyorsunuz bir organik bebek giysisi markası. Daha önce yola çıkış hikayemizden bahsetmiştik. Dolayısıyla bebeklerde organik giysi ihtiyaç mı lüks mü sorusunun cevabı bizim açımızdan çok açık ve net : İhtiyaç hem de zorunlu ve elzem !

Çünkü…

Pamuk, bugün dünyada tekstilde en fazla kullanılan elyaf ve yine pamuk, üretim esnasında en fazla kimyasal maddeyi tüketen hammadde. Geleneksel yöntemlerle üretilmiş pamuktan mamül ürünlerde kullanılan kimyasal maddelerin insan sağlığını ne derece tehdit ettiğini artık bilmeyen yok. Rahatlığı sebebiyle özellikle iç giyimde ve özellikle bebek ve çocuk kıyafetlerinde çokça kullanılan pamuk aslında hiç masum değil! Hal böyle olunca, organik pamuk kullanılarak üretilmiş giysiler bu tehlikeyi bertaraf etmekte önemli bir adım.

Bebeklerin, ince olmasından dolayı ciltlerinin hassasiyetini destekleyecek yumuşacık ve kimyasaldan uzak organik giysiler, bebekleri olası cilt problemlerinden korur ve organik pamuğun yumuşaklığında kendilerini rahat hissetmelerini sağlar. En önemlisi de geleneksel yöntemle yetiştirilen pamuktaki sağlığı tehdit eden zararlı kimyasal maddelerden uzak ve koruma altında olurlar.

Bu soruya uzman görüşleriyle yanıt vermek sanırım en doğrusu. O halde buyurunuz :

  • Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahattin Kovancı, zirai ilaçların, kurallara uygun kullanımında bile zararlı etkileri olabileceğine dikkat çekerek, çiftçilerin yanlış ilaç kullanmalarıyla bu etkilerin arttığını ve soframızdaki zehirli sebzelerin kanser, gen mutasyonu, üreme bozuklukları gibi pek çok hastalığa neden olabileceğini söylüyor.

  • Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Nihan Hilal Sorguç, bebek giysilerinin üretildiği materyalin büyük önem taşıdığını vurgulayarak, yüzde yüz pamuk, organik pamuk veya bambudan üretilenlerin tercih edilmesini önerdi. Sorguç, şunları kaydetti:

    ''Aileler bebekleri için her şeyin en iyisini istediklerinden, organik bebek kıyafetleri gittikçe artan bir yaygınlıkta kullanılmaya başlandı. Pamuğun geleneksel yöntemle yetiştirilmesinde kullanılan tarım ilaçlarının birçoğunun artık kanserojen olduğu biliniyor. Bu giysilerin üretimi aşamasında kullanılan ağartıcı, yumuşatıcı, petrol ürünleri ve koruyucular da kimyasal madde ve ağır metal içeriyor. Üstelik defalarca yıkansa bile bunların giysilerden çıkıp çıkmadığı bilinmiyor. Ciltleri daha ince, bağışıklık sistemleri zayıf olduğu bilinen bebeklerin toksin yüküyle baş başa bırakılmaması gerekir. Giderek yaygınlaşan organik giysiler biraz daha pahalı olabilir, ancak bebekler için kesinlikle daha güvenlidir. Bebeklere bambu giysiler de gönül rahatlığıyla giydirilebilir. Özellikle yumuşacık olmaları ve emiciliklerinin yüksek olması tercih nedenidir.

  • International Hospital Çocuk Alerjisi Uzmanı Doç. Dr. Feyzullah Çetinkaya, organik pamuğun, toprağa hiçbir kimyasal madde katılmadan üretildiği için zararlı kimyasal maddeleri içermediğini belirterek annelere önerilerini şöyle sıralıyor : Normal bir yetişkinin derisi doğal olmayan maddelerden üretilen giysilerden zedelenmediği halde, birçok yabancı maddeyi ve mikrobu geçirmeme özelliliğine de sahip. Buna karşılık yeni doğan bebeğinizin vücut savunma sistemi tam gelişmemiş olduğundan, zararlı maddeleri tam durduramaz. Özellikle derinin kıvrım yerleri, koltuk altı ve bacak arası gibi yerlerden, derideki maddelerin (buna ilaçlarda da dahildir) emilimi fazladır. Bebeğinizin savunma sisteminin ve derisinin erişkinlerdeki düzeye ulaşması yıllar içinde olur. Bundan dolayı deriden geçebilecek kimyasal maddeler kanında ve dokularında birikebilir. Biriken bu maddeler, zaman içinde bebeğinizde basit deri alerjilerinden, çok ciddi hastalıklara kadar değişen sağlık sorunlarına yol açabilir. Özellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda organik giysiler giydirmeyi tercih etmelisiniz. 

Bu ve buna benzer görüşleri arttırmak mümkün. Basit bir google’lama işlemiyle bunu sağlayabiliriz. Sonuç bebeklerde organik giysinin elzem bir ihtiyaç olduğuna varıyor ancak bu bilincin annelerde oluşması da zaman alacak gibi.

Yeni soru şu : Konuyu ihmal edip görmezden mi gelmeli, yoksa ne olursa olsun biraz daha para verip, ya da örneğin 5 yerine 3 adet body alıp çocuklarımız için sağlıklı bir yaşamın yolunu mu açmalı?

Tercih siz sevgili annelerin!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder