16 Eylül 2012 Pazar

Bu Ne, Bu ? QR KOD!



Son zamanlarda basılı mecrada oldukça sık yer almaya başladı. Çoğunlukla reklamlarda ve seyahat ilanlarında yer alıyor, genellikle kare şeklinde beyaz fon üzerinde siyah motiflerden oluşuyor. Bu işaret yani QR Kod (Quick Response-Çabuk Tepki), bir nevi barkod ve tanıtımı yapılmak istenen ürün ya da hizmetle ilgili bilgiler içeriyor. Bu bilgiler, sadece bir web sitesine yönlenme olabileceği gibi, o ürün ya da hizmetin detayları gibi daha fazla içerikte olabiliyor. Burada kritik nokta, nerdeyse her elde mevcut akıllı telefonlar ya da mobil cihazlara yüklenen basit bir program yardımıyla, o kodların okutulması ve bilgiye anında erişim! Mobil cihazların ekranının koda teması ile (üstelik de herhangi bir yönden, nasıl tuttuğunuz fark etmez) ekranda ürünle ilgili dataylara anında ulaşıyorsunuz.

Örneğin aşağıda www.totsandmore.com.tr web adresimizin içerik olarak yüklendiği QR kodu görüyorsunuz. Bunu okuyan programın yer aldığı (buradan yükleyebilirsiniz) telefonunuzu koda temas ettirdiğinizde, bu siteye yönlenme olacak; ekrana hiçbir şey yazmanıza gerek olmadan!


Bu kod kullanılarak yapılabilecek bazı uygulamalardan örnekler aşağıda [1]:


- QR Kod ile web sitenizin tanıtımını yapabilirsiniz
- QR Kod ile sesli arama yapabilirsiniz
- QR Kod ile SMS gönderebilirsiniz
- E-posta gönderebilirsiniz
- Kartvizitinizin üzerine QR Kod basabilirsiniz
- T-shirt üzerine QR Kod basabilirsiniz
- Bir indirim kuponunun üzerine QR Kod basabilirsiniz
- Bir süpermarkette alışveriş sepetinin üzeri QR kod reklam mecraı olarak kullanılabilir
- Facebook sayfanızı tanıtabilirsiniz (QR Kod içeriği 'beni ekle' linki olabilir)
- Kişisel bilgilerinizi içeren QR Kod şeklinde bir dövme yaptırabilirsiniz (Facebook sayfanıza veya bir web sitesine link)
- Gayrimenkul sektöründe emlak verilerini içeren bir açılış sayfasına ulaşmak için gayrimenkul piyasasında kullanın. Potansiyel müşterileriniz QR kodu tarayıp ilgili emlak sayfasına ulaşacaklardır.
- Ürün / kampanya sayfasına link olarak herhangi bir reklamda kullanın (tv, dergi, billboard).
- Sıfır veya 2.el otomobil piyasasında da QR kod kullanılabilir. Potansiyel müşterileriniz örneğin vasıtanın ön camındaki QR Kodu taramak suretiyle araçla ilgili tüm bilgilere (model yılı, fiyat, motor hacmi, kilometre, yakıt sarfiyatı) ulaşabilirler.
- Wi-fi şifre bilgilerinin otomatik olarak alınması (Örneğin Starbucks'a girdiğinizde Starbucks tarafından hazırlanmış QR Kod taranıp otomatik olarak o Starbucks Cafe'nin Wi-fi ağına bağlanılabilir.
- Müze / etkinlik biletleri üzerine basılabilir
- Hava yollarının boarding pass kartları üzerine, ya da bagaj takibi yapılmak üzere bagaj etiketlerine basılabilir.
- Google Maps adresine bağlamak için kullanılabilir
- QR kod bir şarap şişesinin üzerine basılarak tüketici; şarabın tarihi, bağı, üzümün yolculuğu ve şarabın içim özelliklerini anlatan bir videoya anında erişim sağlayabilir.
- Sinemalar film afişlerinde QR kod kullanarak izleyicilerin film hakkında yorum ve görüşler içeren web sitelerine bağlanmasını sağlayabilirler.
- Restoranlar yemekler hakkında müşterilerinin yorumlarını içeren bilgilere ulaşmaları için QR Kod kullabilirler.
- Sokak tabelalarında kullanıldığında QR Kod bulunulan mahalleyi gösteren bir Google Haritası açabilir.
- QR Kod taranarak bir kitapla ilgili olarak doğrudan kitabı satan bir online kitabevine gidilebilir.
- QR Kod taranarak bir ankete doğrudan katılım sağlanabilir.
- QR kodu taranarak turistler herhangi bir şehir için gezi ve turizm ipuçları elde edebilir, yardım alabilir.

.. ve daha aklınıza gelebilecek her tür şey için QR Kod kullanabilirsiniz.


Benim burada aklıma gelen, kendi sektörümüzle ilgili şu oldu : Organik pamuktan üretilmiş tekstil ürünleri, GOTS’a göre (Global Organic Textile Standards)  denetimden geçiyor ve sertifikalandırılıyor, biliyorsunuz. Bu GOTS Standartları da ürünlerin geriye dönük olarak takibini zorunlu kılıyor. Yani ürünün üretildiği pamuk hangi tarladan çıkmış, nerde iplik haline gelmiş ve nerde dokunmuş ve nihayetinde nerde son ürün haline gelmiş, hepsi geriye dönük olarak belli ve kayıt altında. Eğer ürün etiketlerinde QR kod kullanılır ve bu bilgiler yüklenirse, tüketici ürünle ilgili detay bilgilere ve sertifikalara da anında ulaşır ve ürünlerin güvenilirliği artar. Belki de denetim standartlarına eklenir bu uygulama. Tüketicinin güvenini sağlayacağı kesin!

Şimdi herhangi bir ürün ya da uygulamaya QR kod eklemek isterseniz şurdan yapabilirsiniz.

Bu gelişmeler, hem hayatı kolaylaştırıyor, hem teknolojinin gideceği yer olarak kaygılandırıyor. Gelecekte insanların da meta gibi kodlanarak takip edilmesi hadisesi bir bilim kurgu filmi senaryosu olarak kalsa keşke!



[1] http://www.qrkod.cc/QR-Kod-Nedir-/qr-kod-nedir-.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder