13 Kasım 2012 Salı

Yeşil Çayın Faydalarına Japon Olmak, Fransız Kalmamak


1996 senesinde İngiltere’deyken, sınıfımızdaki Japon arkadaşlarımızın elinde, pet şişelerde yeşilimsi renkte bir sıvıyı devamlı görürdük. Japonlar için vazgeçilmez olduğunu öğrendiğimiz bu sıvı, yeşil çaydı. Japon seremonilerinin vazgeçilmezi yeşil çay!

Uzakdoğuda 4000 yıldır tıbbi amaçlarla kullanılan yeşil çayın, batı dünyası da artık farkında ve saymakla bitmeyen faydalarına hergün bir yenisi ekleniyor. Yeşil çay aslında siyah çayla aynı bitki olmasına rağmen, farklı işlemlerden geçtikleri için farklı isim ve tadlarda. Yaprakların yavaş yavaş kurutulmasıyla elde edilen siyah çayın aksine yeşil çay, yaprakların toplanır toplanmaz hızla kavrulup, kurutulmasıyla elde ediliyor. Bu süreçte doğal olarak siyah çay oksijenle tepkimeye girerken yeşil çayın oksijenle tepkimeye girmesine izin verilmiyor. Her iki çayda da kafein var ancak yeşil çayda daha az, her ikisinin de antioksidan özelliği var, ancak daha az işlem gördüğü için yeşil çayda daha fazla.

Yeşil çayın sağlığa faydalarını herkes az çok biliyor, burada da başlıklar halinde zikredelim :

  • Kanser riskini azaltır,
  • Antioksidandır,
  • Kolestrolü düşürür,
  • Tansiyonu dengeler,
  • Kan şekerini dengeler,
  • Bakterileri öldürür,
  • Ağız kokusunu önler,
  • İçindeki kafein sayesinde performansı etkiler, yorgunluk ve uyku halini kaldırır,
  • İdrar söktürücüdür, bu nedenle zayıflama kürlerinde kullanılır,
  • İçindeki C vitamini sayesinde, stresi azaltır
  • İçindeki flavonoidler sayesinde kan damarlarını güçlendirir,
  • İçindeki fluorid sayesinde diş çürümelerini engeller,
  • İçindeki E vitamini sayesinde yaşlanmayı geciktirici etkisi vardır,
  • Sigara kullanımının toksik etkisini azaltır,
  • Hamile kadınlara sorunsuz bir doğum vaat eder, sakat çocuk riskini azaltır,
  • Anti enflamatuardır, hücre yeniler,
  • Damar sertliğinden korur,
  • Deriyi besle,
  • Kalp ve dolaşım sistemini olumlu etkiler,
  • Kemik erimesini engeller,
  • Migreni geçirir,
  • Mide bağırsak problemlerini hafifletir,
  • Sürekli kullanımı romatizmal hastalıkların tedavisinde faydaladır,
  • İstenmeyen yağların %30 a yakınını absorbe eder,
  • Stres için birebirdir,
  • HIV’e karşı koruyucudur.

Tüm bunlar yeşil çayın mucizevi bir bitki ve içecek olduğunu gösteriyor. Peki günlük tüketim ne olmalı? Ortalama bir kupa yeşil çayda, 50-150 mg. arsında polifenol bulunuyor. Önerilen miktarsa günde 2-3 kupa yeşil çay veya 100-750 mg./yeşil çay     ekstresi almak. Ancak kafein içeren çay;uykusuzluk, anksiyete, huzursuzluk ve baş ağrısına yol açabiliyor. Kafeine çok hassas bireyler için yeşil çay ekstresi almak daha iyi bir  alternatif.

Yeşil çayın bu kadar faydası varken, bir çok yiyeceğin de yeşil çay katkılı olmasına şaşmamak gerek. Bakınız yeşil çaylı Kit Kat!


Bir diğer kritik nokta da yeşil çayın nasıl hazırlanacağı ve servis edileceği. İşin uzmanlarına göre; yeşil çayı (ister poşet ister yaprak halinde) önce demliğin içine koyuyoruz. Kaynar suyu öncelikle boş bardaklara alıyoruz. Suyu 10 saniye kadar bardakta tutup demliğe döküyoruz. Demlikte 30-40 saniye demini almasını bekliyoruz ve içiyoruz. Böyle yapmamızın nedeni; kaynar suyu direkt demliğe döktüğümüzde tadının acılaşması, yukarıda önerilen yöntemle içimi daha keyifli bir çay elde etmek mümkün.Yanda Japonların geleneksel yeşil çay servislerini görüyorsunuz.

Geleneksel çay seremonisinde Japonlar yeşil çayın yanında Wagashi denen tatlıları da ikram ediyorlar. Çay seremonisi esnasında konuklar genellikle yedikleri tatlının adının ne olduğunu bilmez. Çay içildikten hemen sonra tatlının adı ev sahibi tarafından söylenir. Bu adların birçoğu Japon şiirlerinden veya kısa Japon manzumeleri olan haikulardan alınan -doğa güzelliklerini betimleyen veya böyle bir doğa güzelliğini imgeleyen- kachofugetsu terimlerinden veya yöresel tarih ve yer isimlerinden gelir. Wagashi’nin bu özel adını öğrenince, konuklar yedikleri tatlının ismin anlamı üzerine düşünürler ve hayal güçlerini çalıştırarak spritüel bir deneyim yaşarlar. Ne kadar etkileyici değil mi?

Bu arada aklıma gelmişken hem espiri yapmış hem de sormuş olayım : fazlaca yeşil çay içersek, literatüre geçmiş “Japon sadakatini” yakalayabilir miyiz, ne dersiniz?

Bu kadim uygarlık, bu bilge topluluk, bu ağırbaşlı millete hep hayran olmuşumdur. Buradan kendilerine “Namaste” demek istiyorum. Yeşil çay sadece biri, teşekkürler bize katkılarınız için!

1 yorum:

  1. Japonlardaki çay geleneği için 'Okakuro Kakuzo' nun 1905 yılında yazdığı 'çay kitabı' nı tavsiye ederim. Çok keyifli...

    YanıtlaSil