20 Temmuz 2012 Cuma

Ormanlar Kralının Nesli Tükeniyor !


Bu sabah Nat Geo Wild’da izlediğim bir belgesel beni dehşete düşürdü. Belgesel “büyük kediler” aslanlar üzerineydi ve dünya yüzeyinde sayılarının hızla azaldığına dikkat çekiyordu. İnsanoğlu sayesinde, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalan çokça hayvan türü olduğunu biliyoruz ama aslan gibi hayvanlar aleminin önemli bir sembolünün de bu tehlike ile karşı karşıya olduğunu öğrenmek gerçekten üzücü ve ürkütücü!

Ve sıkı durun : Yaklaşık 450.000 olan aslan sayısı, 50 yıl içinde 20.000 ler civarına düşmüş!
Evet 50 yıl, tek bir insan hayatı için uzun bir zaman dilimi ancak 4 MİLYAR 600 MİLYON yaşında olan gezegenimiz için ne kadar kısa olduğunu düşünebiliyor musunuz? Bu hızla tükenmeye giderse, torunlarımız aslanları, soyu tükenmiş canlılar kategorisinde ansiklopedik bilecek. Ormanlar kralı tüm ihtişamıyla boy gösteremeyecek, bir sembol tarih olacak.

Bu durum sizi de kaygılandırmıyor mu? Yok olan hayvan ve bitki türleri, doğal afetlerdeki artış, hava kirliliği, ozon tabakasının delinmesi, insan sağlığı üzerinde ciddi olumsuzluklar yaratan, zararlı ilaçlı tarım, GDO’lu tohumlarla yetişmiş yiyecekler, zararlı kimyasal kullanılarak üretilmiş hammaddeden mamul giysi tüketimi, hızlı tüketim, kötü tüketim, her şeyi … İnsanın doğaya verdiği zararlar kolay telafi edilecek gibi değil. Bilinçlenmek ve yeni nesli bilinçlendirmek şart.

Yaşamın son 500 yıllık evriminde, biyosferin hiç bu kadar tahribata uğramadığını vurgulayan Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Zooloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sıkı’nın aşağıdaki sözleri, doğanın dengesi bozulduğunda, ortaya çıkacak zararın telafi edilemeyecek sonuçlarının  olabileceğini anlatması açısından  son derece çarpıcı :

"
Bütün canlıların yaşamlarını sürdürebilmeleri için kesinlikle insana ihtiyacı bulunmaz, ama insanın yaşamını sürdürebilmesi için en küçük hücreliden yırtıcılara kadar bu canlılara ihtiyacı var. Eğer habitat (hayvanların yaşam ortamı) tahribatı, plansız nüfus artışı, yapılaşma, ormanların yakılması, sulak alan tahribi sürerse, birçok tür tükenme tehlikesine girer. Bir türün, dünya üzerinde ya da lokal olarak bulunduğu bölgede yok olmasının kötü sonuçlarını kimse kestiremez. Bu, yakın zamanda da ortaya çıkmaz. Örneğin bizi rahatsız eden karasinek birden ortadan kalksa, her tarafı hayvan leşleri götürür. Ya da baykuşların yok olduğunu düşünelim; o zaman tarla fareleri üzerindeki baskı kalkar."

O muhteşem dengeyi bozmakta payı olan fena çocuklarız hepimiz.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder